HILLITSE ETEISVÄRINÄ …

ja pidä rytmi veressä

 

Yleisöluento to 17.11.2011, klo 18, Nuorisotalon teatteri, Koulukuja 8., Viitasaari

 

Keski-Suomen Sydänpiiri ry järjestää luento- ja keskustelutilaisuuden eteisvärinäpotilaille ja heidän läheisilleen sekä muille sydänpotilaille. Tilaisuus kuuluu Suomen Sydänliiton valtakunnalliseen Hillitse eteisvärinä ja pidä rytmi veressä -yleisöluentokiertueeseen. Luennoitsijana Viitasaarella on lääkäri Risto Laitila.

 

Aika: Torstai 17.11.2011, klo 18

Paikka: Nuorisotalon teatteri, Koulukuja 8, Viitasaari.

Ohjelma: Alkusanat, toiminnanjohtaja Kristiina Pigg, Keski-Suomen Sydänpiiri ry

Eteisvärinä ja sen yleiset hoitoperiaatteet, yleislääkäri Risto Laitila

Aivoinfarktin esto eteisvärinässä, yleislääkäri Risto Laitila

Osallistujille on varattu mahdollisuus esittää kysymyksiä luennon jälkeen.

Koko tilaisuuden kesto on noin 2h.

 

Yhteiskuljetus Pihtiputaalta

Pihtiputaan Sydänyhdistys järjestää yhteikuljetuksen Viitasaarelle luentoa kuuntelmaan.

Kuljetus on kaikille ilmainen. Mukaan toivotetaan tervetulleeksi kaikki asiasta

kiinnostuneet.

 

Kuljetuksen aikataulu:

klo 16.30 Muurasjärvi

klo 16.45 Alvajärvi

klo 17.00 Pihtiputaan matkahuolto

Kyytiin voi nosta myös matkan varrelta. Paluu luennon päätyttyä.

 

Ilmoittautumiset: Seija Mustamäki puh. 0400 615 497 viimeistään 15.11.2011

 

Eteisvärinän hoito on tärkeää

Eteisvärinä on yksittäisten lisälyöntien jälkeen yleisin rytmihäiriö ja sitä sairastaa Suomessa arviolta 100 000 potilasta. Sen esiintyvyys lisääntyy nopeasti iän myötä. Työikäisistä noin 0.5–4 prosentilla ja yli 80 vuotiaista jopa kymmenellä prosentilla on eteisvärinä. Eteisvärinä ei ole vain sydämen sairaus, vaan on vahvasti yhteydessä myös aivojen terveyteen. Sydämen eteisvärinä lisää aivoinfarktin riskiä noin viisinkertaiseksi ja arviolta joka kuudes aivoinfarkti liittyy juuri eteisvärinään. Aivoinfarktin estämiseksi eteisvärinäpotilaiden on hyvä tunnistaa sairauden oireet ja hakeutua hoitoon ajoissa.

 

Sairaudesta tiedottaminen on tärkeää, sillä eteisvärinän aikainen tunnistaminen on haasteellista niin potilaalle itselleen kuin terveydenhuollollekin Eteisvärinän oireet vaihtelevat suuresti. Osa potilaista on oireettomia ja sydänsairautta sairastaville se voi aiheuttaa jopa vaikeaa hengenahdistusta tai rintakipua. Yleisin oire on kuitenkin sydämen tykyttely. Eteisvärinä voidaan todeta varmuudella vain oireiden aikana rekisteröidyn sydänsähkökäyrän (EKG:n) tai sydänfilmin vuorokausinauhoituksen (Holter-nauhoitus) avulla.

 

Mitä aiemmin sairaus tunnistetaan, sitä paremmin sen haitat ovat estettävissä ja hoidettavissa. Eteisvärinän hoito on tärkeää komplikaatioiden ehkäisemiseksi ja potilaan oireiden helpottamiseksi. Hoitolinja valitaan aina yksilöllisesti. Yleisöluennossa paneudutaankin tarkemmin eteisvärinään ja sen hoitoperiaatteisiin sekä aivoinfarktin estoon eteisvärinäpotilailla.